Blog

Cuiburi artificiale pentru vulturul codalb

Cuiburi artificiale pentru vulturul codalb

Share this Article

Written by: Me visit my website

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) implementează în perioada 1.03.2009 – 29.02.2012 proiectul DANUBEPARKS: Reţeaua de Arii Protejate Dunărene – Dezvoltarea şi Implementarea de Strategii Transnaţionale pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunării.

Printre obiectivele acestui proiect se numără şi îmbunătăţirea conservării speciilor emblematice în ariile naturale protejate dunărene. Dintre acestea, vulturul codalb (Haliaeetus albicilla), considerat o specie pe cale de dispariţie, constituie subiectul unui program internaţional de monitorizare, iniţiat încă de la mijlocul anilor ‘70 de Suedia şi la care, ulterior, au aderat toate ţările din nordul Europei. Prin proiectul DANUBEPARKS acest program s-a extins şi în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării unde vulturul codalb este destul de rar întâlnit. Ca urmare s-au luat o serie de măsuri specifice dintre care am putea enumera amplasarea de hrănitori, monitorizarea prin inelare şi crearea de cuiburi artificiale.

Codalbii sunt păsări de talie mare care trăiesc zeci de ani în perechi stabile şi cu teritoriul ocupat de familie, acesta fiind bine delimitat prin zbor şi strigăte teritoriale, iar uneori chiar prin lupte efective corp la corp. Unele din cuiburi sunt cunoscute de decenii iar altele sunt recente. Totuşi, necesitatea construirii cuiburilor noi nu este un rezultat al creşterii efectivelor, deşi aceasta are o tendinţă în uşoară creştere în ultimele decenii. Mai degrabă este vorba de o înlocuire treptată a cuiburilor vechi, cu volume de peste 1 m³, materialul fiind acumulat de-a lungul anilor. Aceste cuiburi sunt deseori doborâte împreună cu crengile pe care sunt construite, uneori chiar şi arborii în totalitate din cauza furtunilor, mai ales dacă materialul cuibului s-a îmbibat de apă în urma precipitaţiilor.

În perioada august 2010 –februarie 2011 s-a desfăşurat cea de-a III-a etapă de realizare, montare şi întreţinere a cuiburilor artificiale pentru vulturul codalb, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în cadrul căreia s-au construit încă 3 cuiburi artificiale în zonele Mila 34, Sireasa, Stipoc, ajungându-se astfel la un total de 8 cuiburi artificiale. Cuiburile au fost construite la sol apoi urcate pe rând în arbori cu ajutorul frânghiilor. Materialul pentru conturarea cuibului a fost modelat din două cercuri împletite din crengi, unul mic cu diametrul de circa 0,6 – 0,7 m având rolul de susţinere a colacului mare, al doilea colac fiind mai mare cu un diametru de circa 1,3 – 1,4 m. Mijlocul colacelor s-a umplut cu crengi, mai groase la bază şi deasupra cu crengi din ce în ce mai subţiri. Fixarea colacelor s-a făcut cu ţăruşi montaţi în baza de crengi încercându-se folosirea cât mai puţin a materialelor nenaturale (sârmă şi cuie) pentru fixarea suplimentară.

De asemenea s-a realizat o evaluare a situaţiei cuiburilor construite în etapele anterioare. Din observaţiile efectuate în teren a reieşit că toate cuiburile sunt în stare bună. O nouă verificare a acestora va avea loc în perioada iunie – iulie a.c.

Tags: , , ,

No comments


Leave a Reply


Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.