Outdoor

Greşeli frecvente făcute de dragul modei?

Greşeli frecvente făcute de dragul modei?

Am observat cu atenţie de-a lungul anilor, atât în cadrul activităţilor outdoor (fie militare sau civile), cât şi în viaţa de zi cu zi, că oamenii au o tendinţa de a neglija echiparea completă şi corectă. Când spun asta, mă refer la necunoaşterea principiilor esenţiale sau de bază în alegerea îmbrăcămintei şi echipamentului, dar mai ales la dispariţia (cu excepţia împătimiţilor de sport) funcţiei acestora, în favoarea formei sau modei.

În plus, a apărut şi un revers al medaliei, respectiv supraechiparea, în detrimentul unei pregătiri corespunzătoare a individului, pregătire ce poate suplini lipsa de echipament. Invers e mai rău, degeaba ai ultimul strigăt de echipament dacă nu ştii să-l foloseşti.

Ştiţi la ce mă refer. Vedem ştiri zilnic aproape cu oameni rămaşi pe munte, răniţi, chiar decedaţi, din neglijenţă, lipsa de pregătire şi, în mod evident un aspect important, absenţa echipamentului adecvat. Bermudele şi teneşii de culoare albă sunt buni pe terenul de sport sau pe faleză, nu în Delta sau pe munte…

Şi, de asemenea, am întâlnit fani ai ultimelor modele de haine tehnice, bocanci, rucsaci, busole, cuţite, amnare etc, care merg pe munte încărcaţi cu 35 de kg de echipamente (inclusiv GPS-uri de ultimă generaţie), care se rătăcesc şi sună la 112. De ce? Pentru că au avut impresia că echipamentul suplineşte ce are omul în cap.

Da-i unui aborigen un băţ şi va şti să întreacă 10 europeni complet echipaţi, pe tot pământul pe care nativul a crescut şi-i ştie secretele. E un fapt. Însă şi un european pregătit, documentat, corect echipat, conştient de mediul în care se deplasează, care a studiat în prealabil habitatul respectiv, poate să aibă o aventură fără riscuri şi să demonstreze şi supremaţia tehnicii.

Lungă introducere… Să vedem concret greşeli frecvente făcute în alegerea hainelor şi a echipamentelor, cu aplicabilitate în orice mediu şi orice sezon. De exemplu, sunt uimit să văd oameni care merg iarna, fie şi în oras, încălţaţi cu ghete sau bocanci în care intră apă, purtând geci care se fac fleaşcă pe ei la prima ploaie, având rucsaci fie de oraş, fie mai mari, de asemenea complet neimpermeabili şamd.

Funcţia de bază a hainelor şi a încălţămintei este să protejeze corpul. Până la a ajunge să discutăm de aspecte ergonomice sau de moda, orice pantalon/geacă/bocanc trebuie să apere corpul de acţiunile factorilor externi. Ca atare, ţineţi cont de aceste lucruri. Ne place un pantof sau un bocanc, arată bine, crampoanele sunt grozave, costă puţin, dar face el ceea ce trebuie să facă?

Dacă mergem puţin prin oraş, ne dăm jos din maşină şi facem 30 de m până la apartament, nu e o problemă, orice pantof e bun. Însă când maşina face pană şi afară plouă torenţial, ai ocazia să înţelegi că, de fapt ce porţi în picioare nu-şi îndeplineşte funcţia de bază… Soluţia e simplă. Cumperi cu atenţie. Cauţi raport preţ/calitate optim. Nu tot ce poartă inscripţii GoreTex, GoTec etc, înseamnă că e ce-ţi trebuie.

La fel şi în ceea ce priveşte marca. În general, fiecare marcă renumita de încălţăminte sau îmbracaminte oferă minimum 3 niveluri de calitate ale produselor sale, evident cu diferenţe semnificative de preţ şi nivel de protecţie oferit. Nu e suficient sp arate bine… Fermoare de calitate şi cu tehnologie de impermeabilizare, membrane respirante, ţesături nano, uşoare şi avansate ca design şi tehnologie, ergonomie atât la interior cât şi la exterior, compatibilitate cu tehnica modernă (iPod, telefonie, căşti, staţii radio, camere video portabile etc) – iată doar câteva din punctele care ar trebui studiate când îţi cumperi ceva…

E mai bine să ai încălţăminte adecvată pentru diverse activităţi, decât să ai o pereche-două de excepţie pe care să le foloseşti la toate. Mergi pe munte? Bocanci de top, adecvaţi tipului de activitate (plimbări, mers cu cortul, trekking, alpinism), îţi pot fi de folos şi iarna într-o aglomerare urbană. Invers nu se poate. Îţi place mult marea? Sandalele sunt ok, însă există şi alte variante, tehnologia a evoluat mult.

La ce cumpărăm haine la modă dacă se şifonează la prima ploaie sau nu ţin de cald? Sumele pe care oamenii le cheltuie în decursul vieţii, pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte sau accesorii, ei bine, sumele sunt de-a dreptul impresionante.

Studiile efectuate de americani, în momentul în care produsele chinezeşti ieftine deja invadaseră piaţa USA, au demonstrat că, în ciuda aparenţelor, suma cheltuită pe produse de proastă calitate, dar ieftine, era mai mare decât dacă s-ar fi cumpărat produse de firmă, mai scumpe, dar mai durabile. Poate că era doar o încercare de a contracara produsele chinezeşti…

În concluzie? Căutaţi tehnologiile noi, încercaţi toate mărcile, alegeţi preţurile bune, croieli la modă, dar nu neglijaţi ceea ce e cu adevarat important: capabilitatea hainelor şi a încalţămintei de a va proteja corpul. Ieftin nu înseamnă neaparat şi calitate proastă, după cum un preţ mare nu este un garant al calităţii.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

No comments


Leave a Reply


Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.