Travel & Living

Oraşul celor 100 de turnuri

Oraşul celor 100 de turnuri

Share this Article

Written by: Me visit my website

Praga (în limba cehă: Praha) este capitala Republicii Cehe. Oraşul este situat pe râul Vltava, în Boemia Centrală şi are aproape 1,2 milioane de locuitori, în numărul cărora nu sunt luaţi în considerare cei aproximativ 300.000 de navetişti, care lucrează în oraş, dar nu locuiesc aici.

Oraşul a înflorit în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Carol al IV-lea din Dinastia Luxembourg. Carol era fiul prinţesei cehe Eliska Premyslovna şi a lui Jan de Luxembourg. Născut la Praga, în 1316, Carol a devenit rege al Boemiei după moartea tatălui său, în 1346. Datorită eforturilor lui Carol al IV-lea, episcopia din Praga a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie în anul 1344. La 7 aprilie 1348, Carol a fondat prima universitate din Europa Centrală, Răsăriteană şi Nordică, care, în zilele noastre, îi poartă numele. Universitatea Carol este cea mai veche universitate cehă şi prima universitate germană.

În acelaşi an, Carol al IV-lea a fondat Nové Město – Oraşul Nou, vecin cu Staré Město – Oraşul Vechi. Carol a reconstruit Castelul Praga şi Vysehradul, a reconstruit unul dintre podurile ruinate de pe Vltava, care poartă azi numele său – Podul Carol. În timpul domniei sale a început construirea Catedralei Sfântul Vit şi au fost ctitorite numeroase alte biserici mai mici.

În 1355, Carol a fost încoronat la Roma Împărat al Sfântului Imperiu Roman de Neam German. Praga a devenit capitala Sfântului Imperiu Roman. Noul împărat a dorit să facă din Praga cea mai frumoasă capitală europeană şi oraşul cel mai important al Imperiului. Toate construcţiile ridicate în acea vreme au folosit grandiosul stil gotic, cu caracteristici decorative locale, numite, mai apoi, „şcoala boemiană”. În timpul domniei împăratului Carol al IV-lea, Cehia a fost printre cele mai importante puteri ale vremii.

De la căderea Cortinei de Fier, Praga a devenit una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Europa şi din lume. Praga este pe locul al şaselea în topul celor mai vizitate oraşe europene după Londra, Paris, Roma, Madrid şi Berlin.

Locurile de mare interes turistic în Praga sunt: Oraşul Vechi (Staré Město) şi Piaţa Oraşului Vechi, Ceasul Astronomic, Podul Carol, Oraşul Nou (Nové Město) şi Piaţa Wenceslas, Malá Strana, Castelul Praga şi Catedrala Sfântul Vit, Vechiul cartier evreiesc Josefov, Dealul Lennon, Vinohrady, Muzeul Operaţiunea Anthropoid (asasinarea lui Heydrich) din cripta Bisericii Sfinţii Chiril şi Metodie, Muzeul Naţional, Castelul Vyšehrad, Petřínská rozhledna, o copie la scară 1:5 a Turnului Eiffel, Turnul de televiziune Žižkov, Cimitirul evreiesc din Olšany şi mormântul lui Franz Kafka, Metronomul din Praga.

În Praga aveţi extrem de multe locuri de vizitat şi nu veţi avea şansa să vă plictisiţi. Raul Vltava şi podurile peste el vă invită la plimbări lungi şi romantice în care să descoperiţi acest oraş fascinant. La fiecare colţ de stradă găsiţi câte o cafenea cochetă sau un restaurant unde puteţi intra şi savura un ceai sau o cafea, într-o atmosferă cu adevărat caldă, ospitalitatea localnicilor fiind unul din lucrurile de preţ care fac din Praga un oraş atât de îndrăgit.

Bucătăria cehă este puternic influenţată de cea germana şi austriacă, datorită acestui lucru cu greu veţi reusi să vă ridicaţi de la masă. Porţiile sunt imense, iar mâncărurile sunt consistente. Supa tradiţională, denumită Ceska Bramborova are la baza cartofi, ciuperci şi morcovi. Mâncarea cehă cuprinde o mulţime de preparate pane: brânză fierbinte pane, chiftele pane, conopidă sau ciuperci pane.

Cehii pregătesc multe prăjituri cu frişcă sau cremă de vanilie, acesta fiind desertul tradiţional, dar au împrumutat de la vienezi ştrudelul şi tarta cu fructe şi mac. Ca băuturi, berea cehă este pe primul loc, însă nu rataţi băutura tradiţională din plante, numită Bekerovka. De asemenea, nu treceţi pe lângă restaurantele unde reţetele tradiţionale sunt păstrate din strămoşi: svickova (carne de vită în sos de legume cu lămâie), friptură de porc cu zeli (varză acră), staroceska basta (reţetă din străbuni, cu cel putin trei feluri de carne), vânat în sos de vin roşu cu fructe de pădure.

Celebra „Şuncă de Praga” (pražská šunka) este şi astăzi stindardul bucătăriei capitalei Cehiei, în mod tradiţional preparându-se doar în afumătorii vechi. Cehia este a doua consumatoare de produse din carne afumată din Europa, după Ungaria, foarte multe gospodării din mediul rural având în curte propriile afumătoare, denumite udírna.

Tags: , , , , , , ,

No comments


Leave a Reply


Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.