Travel & Living

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel

Share this Article

Written by: Me visit my website

„Minunea Occidentului”, cum mai este denumit, se află la graniţa dintre Bretania şi Normandia, având un perimetru de 900 de metri. Le Mont-Saint-Michel este o stâncă granitică înaltă de 78 m, situată în Golful Saint-Malo, din nord vestul Franţei, în Marea Mânecii, unde se manifestă cel mai reprezentativ fenomen de flux şi reflux: în timpul fluxului este insulă, comunicarea cu teritoriul continental fiind întreruptă, iar în timpul refluxului devine peninsulă, o limbă de nisip ieşind de sub ape.

Satul format din 41 de locuitori şi mănăstirea fortificată (ridicată începând cu secolul al VIII-lea, până prin secolele al XII-lea – al XIV-lea) îmbracă stânca. Insula a avut un rol important în istoria Franţei, fiind singurul loc care n-a putut fi cucerit de armatele engleze în timpul „Războiului de 100 de ani”. În prezent, constituie unul din locurile cele mai vizitate din Franţa, (cu 3.500.000 de vizitatori anual), şoseaua pietruită asigurând acum legătura permanentă cu Ţărmul Bretaniei.

După o perioadă în care a fost dat uitării, Mont Saint Michel renaşte spiritual in anul 1969. Din anul 1874, Mănăstirea şi Mont Saint Michel sunt considerate monumente istorice de patrimoniu ale statului francez, iar din 1972 au intrat în patrimonial mondial al UNESCO, fiind considerate o destinaţie spirituală, culturală şi turistică internaţională.

Există nouă hoteluri la care puteţi poposi în afara insulei, la 2 kilometri înainte de Mont Saint Michel (cazare între 40 şi 380 euro) şi tot atâtea în interiorul zidurilor insulei (cazare între 70 şi 380 euro), multe magazine, muzee (de istorie, al mării şi de ecologie), fiind organizate şi o multime de evenimente, pe lângă posibilitatea vizitării mănăstirii Saint Michel unde a fost fondat ordinal Cavalerilor Sfântului Mihail, L’Abbaye du Mont-Saint-Michel şi Chapelle Notre-Dame-sous-Terre.

Singura modalitate de vizitare a muntelui Saint-Michel este pe jos, existând două porţi în zidurile oraşului. Porte de l’Avancée, este poarta principală de la sfârşitul şoselei pietruite, care te conduce direct pe Grande Rue, strada principală ticsită cu magazine de suveniruri şi turişti. Dacă porniţi mai sus, pe scări, ajungeţi la zidul fortificaţiilor, mai puţin aglomerate şi care oferă o privelişte minunată asupra limbilor de pământ noroios pe care marea le acoperă în timpul fluxului.

Poarta mai puţin folosită este Porte Eschaugette, care se află în stânga porţii principale. Aceasta este cea mai liniştită rută pentru urcarea muntelui şi toate cele trei rute ajung la mănăstirea de pe vârful insulei.

Specialităţile culinare de pe Mont Saint Michel sunt omletele, bătute până devin spumoase şi uşoare, şi pastramă de miel (miel Pré Salé) de la oile care pasc pe coastă.

În oraşul vechi exită mai multe restaurante, cafenele şi magazine, dar trebuie să mergeţi în mai multe locuri înainte de a comanda, pentreu a găsi cea mai bună ofertă. Puteţi lua masa la localul Du Guesclin, situat deasupra fortificaţiilor, cu o vedere bună asupra mării, unde meniul include stridii, omlete şi miel, la un preţ începând cu 17 euro, destul de ieftin pentru standardele de pe munte.

Restaurantul La Mere Poulard se află chiar în dreapta intrării şi este renumit în întreaga lume pentru omletele sale. Bucătarii nu folosesc ingrediente tradiţionale la prepararea acestora şi totul este pregătit în faţa mesenilor. Aici trebuie să faceţi rezervări pentru că este foarte aglomerat şi să vă asiguraţi că ora la care v-aţi hotărât să mâncaţi este cea la care se servesc faimoasele omlete, deoarece nu sunt pregătite pe tot parcursul zilei. Acest rafinament culinar vă costă mai mult de 30 de euro.

Tags: , , , , , , , , ,

No comments


Leave a Reply


Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.