Blog

Noile etichete energetice

Noile etichete energetice

Share this Article

Written by: Me visit my website

În conformitate cu noile directive europene, noua etichetă energetică va deveni obligatorie începând din ianuarie 2012 şi se va aplica tuturor echipamentelor frigorifice, maşinilor de spălat rufe şi maşinilor de spălat vase. Electrolux se numără printre primii producători de electrocasnice care au adoptat noul tip de etichetă.

Etichetă energetică identică în toate cele 27 de state ale Uniunii Europene

Noua etichetă clasifică electrocasnicele în funcţie de eficienţa lor energetică, stabilind noi limite ale indicelui de eficienţă energetică pentru produsele lansate pe piaţă. Astfel, aceasta conţine trei clase energetice suplimentare, A+, A++ şi A+++, păstrând totodată schema iniţială de clasificare, de la A la G.

“Electrolux a susţinut introducerea noii etichete şi s-a numărat printre primii producători care au aplicat acest tip de etichetă pe produsele disponibile în magazinele din întreaga Europă. Fiind o companie orientată către protecţia mediului şi inovaţia tehnologică, era firesc să susţinem o initiaţivă care încurajează performanţa energetică a electrocasnicelor. Comparativ cu un aparat electrocasnic din clasa A, un echipament clasificat ca A+++ are un consum de energie cu 60% mai redus; unul din clasa A++, cu 40% mai redus; iar unul din clasa A+, cu 20% mai mic”, a declarat Carmen Georgescu, Director de Marketing şi Comunicare al Electrolux România.

Noul tip de etichetă menţionează nivelul de zgomot, iar performanţele şi caracteristicile electrocasnicelor sunt indicate printr-un sistem de pictograme, care va înlocui textul existent pe etichetele actuale. Pictogramele au rolul de a transpune detaliile tehnice ale produselor într-un limbaj accesibil pentru consumatori.

Îmbunătăţiri aduse clasei energetice A

Spre deosebire de vechea etichetă, cea nouă aduce câteva modificări clasei energetice A. Astfel, nivelul de energie consumat în modul stand-by a fost inclus în consumul anual de energie. Acest consum anual total este indicat pe noua etichetă şi utilizat drept criteriu de clasificare a electrocasnicelor.

“Vechea etichetă, introdusă la mijlocul anilor ’90, nu mai reflectă realitatea actuală a pieţei de electrocasnice. Tehnologia utilizată de producători a evoluat extrem de mult, iar performanţele produselor fac ca modul actual de etichetare să fie depăşit. Noua etichetă este mai explicită şi mai avantajoasă pentru consumatori, care vor fi mai bine informaţi cu privire la gradul de eficienţă energetică al electrocasnicelor de pe piaţă. În acelasi timp, acest mod de etichetare va contribui la eliminarea progresivă a electrocasnicelor cu eficienţă energetică redusă, fapt care îi va determina pe producători să se alinieze noilor cerinţe şi să lanseze tot mai multe produse eco-friendly”, a completat Carmen Georgescu.

Noua etichetă energetica, pe scurt:

  • Va adăuga trei clase suplimentare, A+, A++ si A+++ (nou introdusă), schemei iniţiale de clasificare de la A la G
  • Comparativ cu electrocasnicele standard din clasa A, cele din clasa A+++ au un consum de energie cu 60% mai mic; cele din clasa A++ cu 40% mai mic; iar cele din clasa A+, cu 20% mai mic
  • Clasele A, A+ si A++ vor avea o limită mai mare a indicelui de eficienţă energetică, încurajând astfel eliminarea treptată a electrocasnicelor cu eficienţă redusă
  • Textul care conţinea caracteristicile tehnice ale echipamentelor va fi înlocuit de pictograme accesibile consumatorilor din întreaga Europă
  • Noua etichetă va fi identică în toate statele Uniunii Europene
  • Eticheta indică nivelul de zgomot produs de echipamente
Tags: , , , , , , , ,

No comments


Leave a Reply


Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.