Travel & Living

Top 10 castele de basm din Europa

Top 10 castele de basm din Europa

Share this Article

Written by: Me visit my website

Recomandarea Lonely Planet, care a ales pe locul 8 în acest top Castelul Corvinilor din Hunedoara, ar trebui să ne facă mândri că suntem români. Din păcate, veţi vedea şi pozele care reprezintă la ei pe site Transilvania. Am crezut iniţial că e vorba de o singură poză „pitorească“, dar trecând mai departe, încă una şi încă una, dezamăgirea pe care am simţit-o a întrecut limitele.

Păcat de ţara pe care o avem, păcat că nu ne pasă, păcat că toţi cei care ar fi trebuit să vadă aceste lucruri au altceva mai bun de făcut…

1. Castelul Praga, Cehia

Numit Pražský hrad acest castel este impunător, un adevărat oraş înconjurat de ziduri, cu catedrală, palate, străzi şi case. Conducătorii ambiţioşi care s-au succedat la tron au îmbunătăţit fortificaţiile originale din secolul al IX-lea, amestecând cumva romantismul, goticul, barocul şi renaşterea. Adevărul este că din afara zidurilor castelului priveliştea este uluitoare în serile de toamnă cu lumină roşiatică sau într-o noapte rece de iarnă când fulgii de zăpadă cad liniştiţi în lumina felinarelor.

2. Eilean Donan, Scoţia

Ameninţător, solitar, aspru… Eilean Donan este poziţionat pe vârful insulei Loch Duich, un castel care deschide broşurile turistice scoţiene. Podul din piatră arcuit impresionant ne conduce către crenelurile gri, ceaţa pluteşte peste apele neliniştite… Interiorul ne prezintă gloria trecută a castelului medieval, care a fost pulverizat de trupele englezeşti în 1719 şi refăcut la începului secolului XX.

3. Schloss Neuschwanstein, Bavaria, Germania

Ludwig II, obsedat de poemele romantice ale epocii medievale, a creeat grandioase castele de basm. Punctul culminant a fost Neuschwanstein, a cărui construcţie a început în 1869 pe vârful unei stânci golaşe: turnuri înalte, Minstrels’ Hall, marea sală a tronului – tot ce lipseşte este un vrăjitor şi o domniţă închisă într-unul din turnuri.

4. Castell de Púbol, Catalonia, Spania

Cine crede în basme va fi pregătit pentru ceva ireal. Acest monument medieval din La Pera, un amestec de Gotic şi Renaştere, era fascinant chiar şi înainte de a fi cumpărat de Salvador Dalí în 1968. Însă, după ce soţia sa Gala s-a instalat aici şi a imprimat gusturile sale unice, castelul a devenit cu totul altceva.

5. Tintagel, Cornwall, Anglia

Legenda regelui Arthur a fost atât de mult timp legată de insula Tintagel încât aceasta era bine întipărită în mintea contelui de Cornwall când a comandat construirea unui castel aici, în 1233. Astăzi, fortăreaţa este o ruină, dar sunetul valurilor care se izbesc de stâncile pe care este construită şi ţipetele pescăruşilor par mistice.

6. Palácio Nacional de Pena, Sintra, Portugalia

În Sintra, palatele se află pretutindeni. Aici găsim ruinele Castelo dos Mouros care privesc de sus oraşul, în timp ce un palat alb domină piaţa principală. Fantastic, Quinta da Regaleira îşi întinde grădinile luxuriante… Dar primul loc revine turnurilor pastelate ale Palácio Nacional da Pena. Undeva, îngropate sub pereţii castelului actual, edificiu al secolului al XIX-lea, se află ruinele unei mănăstiri medievale.

7. Château de Peyrepertuse, Languedoc-Roussillon, Franţa

Străbătând serpentinele drumurilor de munte din sudul Franţei, fortăreţele vă privesc de pe stânci înalte, unele mândre, altele în ruină. Castelul de la Peyrepertuse, cel mai mare şi cel mai înalt situat, găzduieşte astăzi lupte medievale şi vânători cu şoimi, dar privind de pe creneluri peisajul aspru, îţi poţi imagina viaţa (şi moartea) cavalerilor care au luptat în cruciade.

8. Castelul Corvinilor, Hunedoara, România

Uneori basmele pot deveni coşmaruri… Acesta este cel mai înspăimântător castel al Europei, aflat pe drumul lui Dracula din Transilvania, unde se spune că Vlad a fost ţinut prizonier. Dacă nu vă înfioraţi când treceţi podul înalt pentru a vă apropia, peste râul care curge în cascadă mult dedesubt, ar trebui totuşi să vă fie teamă: singurul motiv pentru care nu sunt vampiri astăzi acolo este pentru că vârcolacii i-au mâncat pe toţi. A fost fortăreaţa puternicei familii Corvin din secolul al XV-lea şi nimic n-a reuşit încă să diminueze farmecul impunător al pereţilor înalţi din piatră masivă, crenelurile şi constucţia în stil gotic.

9. Castelul Titania, Egeskov Slot, Danemarca

Într-o ţară în care iubitele regine şi prinţese trăiesc încă într-un basm – dacă nu cumva sunt fermecate – castelele sunt pretutindeni. Egeskov reprezintă perfecţiunea castelelor: aşezat într-un peisaj minunat, cu grădini pline de păuni, bastionul cu turnuri din secolul al XVI-lea stă în interiorul şanţului său cu apă, putându-se ajunge la el pe un pod mobil. În interior, la primul etaj, găsim cea mai fascinantă casă de păpuşi din lume – Castelul Titania. Mobilată şi decorată laborios, cu mici comori, a fost construită la cererea fiicei unui ofiţer din armata engleză pentru a găzdui zânele din grădină.

10. Castelul Malbork, Polonia

Cavalerii Teutoni au vrut să impresioneze când au construit acest edificiu vast, care are reputaţia de a fi cel mai mare castel gotic din Europa. Declarând Malbork (apoi Marienburg) drept Capitala lor în 1309, cavalerii au început dezvoltarea, extinzând fortăreaţa originală într-o fortificaţie enormă, cu turnuri, şanţuri de apă adânci, pereţi groşi, o armurerie şi un palat pentru Marii Maeştri. Toate acestea n-au oprit capturarea lui, mai întâi de către polonezi, apoi de către prusaci, castelul fiind practic demolat în timpul celui de-al doilea război mondial. Restaurat acum, găzduieşte un muzeu vast, dar clădirea monumentală este cea care impresionează.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

No comments


Leave a Reply


Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.