Technology

De la Lux 1 la UltraOne – 100 de ani de curăţenie

De la Lux 1 la UltraOne – 100 de ani de curăţenie

Share this Article

Written by: Me visit my website

Anul acesta Electrolux sărbătoreşte 100 de ani de la lansarea primului aspirator – Lux1, un traseu marcat printr-o serie de momente cheie, care au dus până la crearea gamei Green şi a aspiratorului UltraOne.

Timp de 100 de ani Electrolux a revoluţionat industria aparatelor de curăţare a casei şi a fost în prim plan în materie de design, performanţă, inovaţie şi industrializare a aspiratoarelor, pe care astăzi le considerăm de neînlocuit când vine vorba de curăţenia caselor noastre.

Aspiratorul LUX 1 şi părerea consumatorului de atunci

În prima jumătate a secolului XX, singurele aspiratoare care puteau fi găsite pe piaţă erau aparate de dimensiuni mari, imposibil de transportat manual şi foarte greu de manevrat.

În această perioadă, fondatorul Electrolux, suedezul Axel Wenner-Gren, pe când vizita Viena, a observat un aspirator american într-o vitrină şi a realizat cât de utile ar fi în locuinţe aparatele de dimensiuni mai mici, dar şi mai performante şi mai ieftine. Astfel, lansarea Lux 1 a însemnat materializarea viziunii fondatorului Electrolux.

Chiar dacă Lux 1 era un pas înainte în evoluţia aspiratoarelor, acesta cântărea 14 kilograme şi costa 300 de coroane suedeze, echivalentul a 1750 dolari sau 1350 euro astăzi. Dar munca de pionierat a Electrolux în dezvoltarea aspiratoarelor pentru uz domestic avea să schimbe modul în care facem curăţenie pentru totdeauna.

“Acum 100 de ani am pornit într-o călătorie care urma să schimbe radical modul în care ne curăţăm casele. Astăzi putem privi către un trecut plin de inovaţii care au adus schimbarea în 350 de milioane de case din întreaga lume”, afirmă Carmen Georgescu, Marketing and Communication Manager Electrolux România.

Modelul V şi o nouă perspectivă

Modelul Lux 1 a devenit în scurt timp un succes şi a ajuns în casele europenilor şi în instituţii, fiind folosit inclusiv la Palatul Regal din Suedia.

Peste doar nouă ani, Wenner-Gren a surpris piaţa şi consumatorii cu o nouă perspectivă inovatoare asupra aspiratorului – l-a întors pe o parte şi i-a ataşat “tălpici” metalici, similare celor utilizate la sănii, conferindu-i astfel o mai bună mobilitate şi uşurinţă în manevrare. S-a dovedit a fi o nouă lansare de succes, acest model având aproape toate caracteristicile pe care le considerăm importante astăzi la un aspirator modern.

De la Luxomatic la curăţenia instant, aspiratoare fără fir şi gama Green

Abia în anii 1960 s-a renunţat la aceşti tălpici metalici şi, odată cu lansarea Luxomatic, aspiratoarele încep să fie dotate cu roţi. Luxomatic a fost primul aspirator dotat cu cablu care se rula, avea sac de hârtie auto-etanş şi indicator de praf. Până acum, aspiratorul modern devenise deja un obiect uzual în orice locuinţă.

În secolul XXI, Electrolux a introdus două noi invenţii în sectorul aspiratoarelor, ca răspuns la două trenduri ale mileniului – 1) curăţarea automată, funcţie destinată familiilor foarte ocupate care nu-şi doresc să petreacă mult timp curăţând casa, şi 2) curăţarea fără fir, instant (prin aspiratoarele fără fir). A fost lansat aspiratorul Trilobite, un aspirator mic pentru curăţare continuă, fără eforturi. Aspiratorul Ergorapido fără fir, elegant, creat pentru curăţenia instant, a fost lansat în 2004.

Astăzi, Electrolux se plasează pe primele locuri în ceea ce priveşte gândirea green, economisirea de energie şi dezvoltarea de aparatură prietenoasă cu mediul, având produse precum aspiratorul UltraOne Green, din gama green, care este creat din plastic reciclat. Competiţia Electrolux Vac from the Sea a prezentat ediţia specială de aspiratoare UltaOne create din plasticul reciclat adunat din oceanele lumii.

Asadar, în ultimii 100 de ani, Electrolux a creat unele dintre cele mai inovatoare şi populare aspiratoare.

100 de ani de experienţă în aspirare – momente-cheie:
• 1912 – lansarea LUX I, un aspirator mai mic, mai uşor şi mai eficient.
• 1921 – lansarea primului aspirator care folosea tălpici metalici, un dispozitiv de glisare de tipul celor utilizate la sanie – modelul V. Acesta a fost primul aspirator care-şi merită apartenenţa la această categorie de electrocasnice, adaptat pentru folosirea acasă şi care a servit ca model de design pentru toate aspiratoarele ce urmau să fie lansate.
• 1964 – se lansează Luxomatic Z90, primul dintr-o nouă generaţie de aspiratoare cu caracteristici precum: cablul care se rulează, sac de hârtie auto-etanş şi indicator de praf care arată când containerul de praf este plin.
• 2001 – lansarea Trilobite, primul aspirator automat din lume produs pentru mase, care măsura doar 13 cm înălţime şi un diametru de 35 cm, permiţându-le consumatorilor să-şi cureţe casele fără sa mai ridice aspiratorul în mână.
• 2004 – se lansează Ergorapido 2 în 1, aspiratorul fără fir, primul dintr-o categorie de aspiratoare stick, care pot fi manevrate din mâner, pot fi lasate iîn orice loc al casei datorită designului lor modern şi oferă, în acelaşi timp, beneficiile curăţeniei instant.
• 2007 – se lansează Rapido, primul aspirator manual cu roţi din lume. Designul lui inovator şi simplu le permite consumatorilor să treacă aspiratorul peste orice suprafaţă din casă, fără a o zgaria sau strica.
• 2008 – este introdusă gama Green la multe dintre modelele de aspiratoare Electrolux.
• În acelaşi an este introdus şi UltraOne, care se numără printre cele mai silenţioase aspiratoare de pe piaţă, cu performanţe de curăţare îmbunătăţite şi cu un design zvelt.

Tags: , , , , , , , , , ,

No comments


Leave a Reply


Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.