Blog

Următorul cutremur din România

Următorul cutremur din România

Share this Article

Written by: Me visit my website

Luna septembrie n-a fost doar luna ploilor, a răcelilor şi a strugurilor. Spre deosebire de altă toamnă, aceasta ne-a adus 9 cutremure. Toate acestea s-au petrecut în aceeaşi zonă epicentrală Galaţi-Pechea. Sudul Moldovei a început săptămâna cu un nou cutremur crustal, cu magnitudinea de 3,6 grade. Cutremurele nu au produs pagube, însă au putut fi simţite.

Pe lângă activitatea seismică din zona Vrancea, în România s-a reactivat falia tectonică Vidraru – Snagov – Shabla (Bulgaria), care poate produce seisme cu efecte mult mai grave decât cel din Vrancea, a declarat profesorul universitar Vasile Mocanu.

Cei născuţi înainte de anii ’70 ştiu ce înseamnă un cutremur devastator, ceilalţi doar au auzit cum pământul a înghiţit case, animale familii întregi, artişti, fără să ţină seama de vârstă, bogăţie, cultură, fapte bune sau oricare alt criteriu care ne face să părem speciali. Din fericire, acum soluţia de a ne feri de asemenea catastrofe ne e la îndemână: avertizoarele seismice. Avertizorul, importat din SUA, se adaptează la locul în care e folosit. Acest senzorul e modular şi poate fi apoi extins să protejeze şi clădirea, închizând gazul din exterior. Dacă ai copii, avertizorul antiseismic acţionează şi îi protejează chiar şi atunci când eşti plecat de acasă.

Mulţi dintre noi investim în rezistenţa clădirii, dar nu o protejăm de incendiu, e ca şi cum ne-am asigura, atunci când traversăm strada, uitându-ne doar într-o parte. Sentinel 007 e un dispozitiv independent şi autonom, nu depinde de reţeaua electrică şi nici de o altă reţea de transmisie de date, ci funcţionează cu baterii de 1.5 V care rezistă trei ani, dar se recomandă să fie schimbate în fiecare an.

Instituţiile importante se protejează deja împotriva eventualelor cutremure. Costul pentru instituţii este destul de mare, dar există o soluţie pentru populaţie adaptată ca folosire şi ca preţ, de altfel şi cea mai modernă şi fiabilă de pe piaţă, se bazează pe o tehnologie americană de ultimă generaţie. Pentru a veni în sprijinul celor care îşi doresc un astfel de senzor dar nu şi-l pot permite, departamentul de protecţie seismică (www.seisme.ro), condus de Dr. Ing. Mircea Manolescu, a făcut o alianţă cu o bancă, astfel încât preţul să fie foarte accesibil, doar 1 euro pe zi pentru achiziţionarea lui. Astfel, avertizorul poate fi cumpărat în rate. De asemenea, spune Dr. Ing. Mircea Manolescu, Sentinel 007 poate fi închiriat.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

No comments


Leave a Reply


Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.