Blog

95% dintre romani preferă să îşi usuce hainele în casă

95% dintre romani preferă să îşi usuce hainele în casă

Share this Article

Written by: Me visit my website

Potrivit unui studiu realizat în acest an de Electrolux în România, 95% dintre români preferă să îşi usuce hainele în casă sau pe balcon şi doar 5% folosesc electrocasnice dedicate. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 427 de respondenti români, cu o vârstă de minim 18 ani, timp de 2 luni. Spre deosebire de România, 79% dintre americani deţin un uscător de rufe* (în SUA fiind prezente aproximativ 87 milioane de uscătoare casnice**).

Uscarea tradiţională a rufelor prezintă o serie de dezavantaje: decolorarea şi lărgirea hainelor, înăsprirea ţesăturilor şi sporirea umidităţii în încăpere, fenomen care poate cauza boli astmatice şi poate favoriza creşterea sporilor de mucegai. Mai mult decât atât, hainele uscate în aer liber pot intra în contact cu microbi şi micro-organisme, anulând astfel igienizarea realizată în timpul spălării.

Cu toate acestea, un număr foarte scăzut dintre respondenţii studiului Electrolux deţin un uscător de rufe. Printre motivele pentru care românii care au participat la studiu nu au achiziţionat până în prezent un uscător de rufe se numără preţul (50%), lipsa spaţiului în locuinţă (27%) şi consumul de energie (22%). Restul de 1% sunt mulţumiţi de metoda tradiţională de uscare a rufelor.

„Am derulat acest studiu pentru a afla ce metode de uscare a hainelor preferă românii şi pentru a-i informa pe consumatori cu privire la avantajele utilizării unui uscător de rufe, în condiţiile în care gradul de penetrare al uscătoarelor pe piaţa locală este foarte scăzut, spre deosebire de piaţa americană sau cea europeană. Toate riscurile uscării tradiţionale pot fi evitate prin utilizarea uscătorului de rufe EcoCare, dotat cu funcţii profesionale adaptate uzului casnic. Acesta usucă rapid şi sigur orice tip de ţesătură, ajutând la păstrarea aspectului îngrijit un timp îndelungat, împrospătarea rufelor şi eliminarea cutelor. Mai mult decât atât, EcoCare are un consum minim de energie, protejând astfel nu doar hainele, ci şi bugetul familiei”, a declarat Carmen Georgescu Director de Marketing şi Comunicare al Electrolux Romania.

Dintre respondenţi, 93% nu deţin un uscător de rufe în locuinţa proprie. Cu toate acestea, ei declară că ar achizitiona unul dacă acesta ar avea un preţ avantajos (23%), pentru a usca rufele într-un timp mai scurt (31%), pentru a proteja ţesăturile (24%) şi pentru a evita posibilele boli cauzate de uscarea tradiţională (22%).

În ceea ce priveşte frecvenţa utilizării unei maşini de spălat, aproape 50% dintre respondenţi spală rufe de 3-4 ori pe săptămână, 33% de 1-2 ori pe săptămână si 24% de mai mult de 4 ori pe săptămână.

Întrebaţi dacă uscarea rufelor în mod tradiţional, în casă sau pe balcon, poate fi dăunătoare în vreun fel, 60% au răspuns negativ. Cei 40% care consideră acest procedeu nociv au menţionat ca dezavantaje ale uscării tradiţionale decolorarea hainelor, decolorarea ţesăturilor, asprirea sau instalarea unui miros neplăcut în acestea (47%), formarea mucegaiului, a igrasiei sau a unui miros deranjant în casă (25%), creşterea umidităţii în locuinţă (19%), posibilitatea apariţiei alergiilor sau a problemelor astmatice (6%). 3% nu au oferit un motiv.

* conform DOE– EIA. Residential Energy Consumption Survey 2009 Public Use Data Files.
** conform Analysis of Potential Energy Savings from Heat Pump Clothes Dryers in North America, Martie 2013, realizat de către Dave Denkenberger, PhD, Chris Calwell, Nathan Beck, Brendan Trimboli, Debbie Driscoll | Ecova, Christopher Wold | CLASP

Tags: , , , , ,

No comments


Leave a Reply


Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.